De meeste van ons volwassenen zouden het moeilijk hebben om in slaap te vallen zonder een comfortabel kussen onder ons hoofd. Maar hoe zit het met kinderen?

Wanneer hebben kinderen een kussen nodig?
Kinderen hebben pas na hun eerste verjaardag een kussen nodig! Eigenlijk moeten baby’s helemaal NIET met een kussen slapen. Een hoofdkussen in bed kan extreem gevaarlijk zijn voor baby’s.

Kussens, maar ook losse dekens, troostkussens, knuffels en wiegenbumpers vormen een verstikkingsgevaar voor zuigelingen. Daarom adviseren deskundigen dat baby’s zonder iets in de wieg slapen (behalve een hoeslaken) tot ze minstens een jaar oud beter is voor de kind. Kussens kunnen het gezicht van een baby bedekken of ervoor zorgen dat een baby oververhit raakt – wat een factor kan zijn die het risico op plotselinge kindersterfte met zich meebrengt.

Wanneer is het veilig voor je kind om een kussen te gebruiken?
De SIDS-periode (Wiegendood) is volledig voorbij na de eerste verjaardag, dus zodra je baby 12 maanden oud wordt, is het technisch veilig om kussens en dekens te gebruiken. Je hoeft je echter niet te haasten om een kussen te kopen zodra ze 1 cijferige verjaardagskaars uitblazen. De waarheid is dat de meeste kleine kinderen prima slapen zonder kussen.

Kussens kunnen nieuwe risico’s met zich meebrengen als je baby een peuter wordt. Sommige ondernemende peuters kunnen kussens gebruiken om zichzelf op te peppen en uit de wieg te klimmen of nog erger om eruit te vallen! Ik raad dus aan om pas na de eerste verjaardag een deken in het wiegje te leggen en te wachten met het gebruik van een kussen totdat je kindje overgaat van het wiegje naar een bedje… wat misschien pas bij de derde verjaardag gebeurt… of zelfs nog later.

Wat is het beste kussen voor kinderen?
Als je besluit dat je peuter klaar is voor een kussen, hou er dan rekening mee dat de grote pluizige kussens die in je eigen bed staan waarschijnlijk niet de juiste pasvorm hebben! Een dik kussen kan ongemakkelijk zijn voor de kleine nek en ruggengraat van je kind, die nog in ontwikkeling is. Zoek in plaats daarvan een klein, plat en stevig kussen dat het hoofdje ondersteunt zonder dat je peuter zich hoeft te spannen.

Net zoals verschillende soorten kussens voor de ene volwassenen beter werken dan voor de andere, kan het een beetje uitproberen zijn om het perfecte kussen voor je kind te vinden (dus het is geen slecht idee om er een te kopen met een ruimhartig retourbeleid!) Maar het maakt niet uit wat voor soort kussen je de eerste keer besluit te introduceren, het belangrijkste is dat je wacht met het introduceren van het kussen totdat de SIDS (Wiegendood) van je kind volledig dreigt te verdwijnen. En dan kun je ook makkelijker uitrusten, wetende dat je tortelduifje veilig slaapt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *