Alle baby’s huilen en dat is goed. Hoe zouden we anders weten of onze hulpeloze baby’s het koud hebben, honger hebben, eenzaam zijn of pijn hebben? Van oudsher worden mama’s en papa’s alleen maar aangemoedigd om hun kin omhoog te houden en te wachten tot de baby eruit groeit. Maar, dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Dus, wat zijn de 5 S’en en waarom zijn ze zo belangrijk?

Huilen neemt een tol op Baby EN Ouder

Meestal worden baby’s rond zonsondergang steeds prikkelbaarder en kunnen ze urenlang doorgaan. Geen wonder dat ouders zich zorgen maken, gefrustreerd raken en heel erg moe worden.

Uitputting als gevolg van hardnekkig huilen zorgt voor enorme stress in gezinnen, waaronder huwelijksconflicten, moederlijke en vaderlijke depressies en overgewicht. Het veroorzaakt auto-ongelukken en andere ongelukken – mensen nemen allerlei slechte beslissingen als ze gestresst en oververmoeid zijn. Het brengt ook baby’s in gevaar als een uitgedoofde ouder in slaap valt met een baby in zijn armen, op een onveilige bank of een bed, wat het risico op SIDS(Wiegendood) en verstikking van het kind vergroot.

Mijn ‘Aha!’ Moment op Kalmerende Baby’s

De meeste artsen zeggen dat de huilbaby-syndroom (meer dan 3 uur per dag huilen) een mysterie is. Dat zei Dr. Harvey Karp ook tot 1981, toen hij leerde over de Kung San mensen van de Kalahari-woestijn, waarvan de moeders meestal in minder dan een minuut hun huilende baby’s tot rust brengen! Hoe meer Dr. Harvey Karp erover nadacht, hoe meer hij zich realiseerde dat we net zo succesvol konden zijn als de Kung ouders, maar alleen als we 2 nieuwe ideeën aannemen:

  1. Alle baby’s worden 3 maanden te vroeg geboren. Pasgeboren paarden kunnen binnen een uur na de geboorte rennen, maar niet onze papperige baby’s. Een extra 3 maanden van baarmoedergevoelens (zachte aanraking, wieg beweging en knuffelen) kan net zijn wat de babies nodig hebben.
  2. De ritmes die in de baarmoeder worden ervaren, triggeren een reflex die de baby’s ontspannen houdt. Deze kalmerende reflex is een oplossing voor het aan en uitzetten van een huilende en slapende kind.

De Kung moeders zijn meester in het kalmeren van baby’s omdat ze de baarmoeder imiteren door hun baby’s 24/7 te dragen en te schommelen… en ze 3 keer per uur te voeden.

De basis van de 5S Methode voor het kalmeren van baby’s

Slimme ouders over de hele wereld hebben allerlei variaties op de kalmerende baarmoederachtige sensaties uitgevonden die ik de 5 S’en heb genoemd: Swaddle, Side-Stomach Position, Shush, Swing en Suck.

1. De 1e S: Swaddle (Inpakken)
Door het inpakken wordt de knusse verpakking in de baarmoeder nagemaakt en dat is de hoeksteen van de kalmte voor jouw baby. Het vermindert de opschrikking en verhoogt de slaap. En gewikkelde baby’s reageren sneller op de andere 4 S’en en blijven langer gekalmeerd omdat ze niet met hun armpjes kunnen wurmen. De juiste manier om jouw baby in te pakken is: Gebruik een grote, vierkante deken, maar niet te dik zodat hij niet oververhit rakt, wikkel de armpjes strak aan de zijkant van de baby, maar laat genoeg ruimte zodat de de heupen los en gebogen kunnen zijn. Let op: baby’s moeten niet de hele dag worden ingepakt, alleen wanneer hij geirriteerd is en voor het slapen.

2. 2. De 2e S: Side or Stomach Position (Zij- of buikligging)
De rug is de enige veilige positie om te slapen, maar het is de slechtste positie om de drukte te kalmeren. Deze S kan geactiveerd worden door een baby op haar zij of op haar buik of over je schouder te houden. Je ziet je baby in een mum van tijd weer rustig worden.

3. 3. De 3e S: Shush
In tegenstelling tot de mythe hebben baby’s geen totale stilte nodig om te slapen. In de baarmoeder is het geluid van de bloedstroom luider dan een stofzuiger! Een witte ruis machine is een oplossing om de baarmoeder na te bootsen, maar niet alle witte ruis is gelijk. Standaard ruis geluiden en oceaangeluiden falen vaak omdat ze de rommelende geluid van de baarmoeder missen. De beste manier om deze magische geluiden te imiteren is witte ruis machine gemaakt voor baby’s

4. De 4e S: Swing (Schommel)
Het leven in de baarmoeder is erg schokkend (stel je voor dat je baby in je buik rondspringt als je de trap afloopt). Terwijl langzaam schommelen prima is om baby’s rustig te houden, is het beter om snelle en kleine bewegingen te maken om huilende baby te kalmeren. Om dit te doen moet je altijd het hoofdje/nekje ondersteunen, je bewegingen klein houden en niet meer dan 3cm heen en weer te bewegen.

5. 5. De 5e S: Suck (Zuigen)
Zuigen is “de kers op de taart” van het kalmeren. Veel kieskeurige baby’s ontspannen zich in een diepe rust als ze zuigen. Veel baby’s kalmeren gemakkelijker met een fopspeen.

De 5 S’en van PRAKTIJK naar PERFECTIE

De techniek van de 5 S werkt alleen als deze precies goed is uitgevoerd. De kalmerende reflex is net als de knie reflex techniek van doktoren: raak een centimeter te hoog of te laag, en je krijgt geen reactie, maar raak de knie precies goed en presto! Als je kleintje niet kalmeert met de S’en, probeer het opnieuw maar dan net ietjes anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *